Washingtonul nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte „legitim ales”

Statele Unite nu îl pot considera pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedintele legitim ales al Belarusului, a declarat miercuri Departamentul de Stat american după ce liderul de la Minsk a depus jurământul, în secret, pentru cel de-al şaselea mandat de şef al statului, informează Agerpres.

ČTK/AP

„Alegerile de la 9 august nu au fost nici libere, nici corecte. Rezultatele anunţate au fost fraudate şi nu conferă nicio legitimitate”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, citat de AFP.

Reclame

Washingtonul a lansat un apel la „dialog naţional” care să le permită belaruşilor „să se bucure de dreptul lor de a-şi alege conducătorii prin alegeri libere şi corecte şi sub monitorizare internaţională”. Eliberarea persoanelor deţinute pe nedrept şi încetarea represiunii împotriva cetăţenilor care manifestează paşnic trebuie să fie „o primă etapă” spre un dialog naţional sincer, a adăugat Departamentul de Stat al SUA.

Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este vehement contestată de manifestaţii uriaşe, a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat, evenimentul fiind anunțat abia după încheierea sa. Imediat, opoziția s-a mobilizat pentru un nou protest la Minsk, care a fost reprimat de forțele de ordine.Categorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.