Expert: Vedem o abordare stranie a Comisiei Electorale Centrale

Atunci când vorbim de cadrul legal, nu putem să operăm doar cu două categorii de documente, acte normative bune sau acte normative defectuoase. Există și categoria de mijloc, a spus Pavel Postica, director de program al Asociației Promo-LEX, la dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Pavel Postică

Potrivit lui Pavel Postica, există prevederi legale în legislația electorală a Republicii Moldova cu care noi putem să ne mândrim, inclusiv în raport cu alte state, dar cu regret există și prevederi defectuoase, care, pe alocuri, umbresc realizările și prevederile pozitive.

„Cât de mică sau defectuoasă ar fi o prevedere, dacă pe seama ei se speculează foarte mult sau, din contra, este utilizată sau pusă în aplicare cu rea credință, noi riscăm să viciem tot produsul sau tot scrutinul electoral”.

Reclame

În contextul cum cadrul legal asigură atât drepturile candidaților, cât și ale alegătorilor, expertul a făcut referire, în primul rând, la procesul specific pentru alegerile prezidențiale, atunci când potențialii candidați trebuie să colecteze semnături de subscripție.

„Aici noi vedem o abordare total stranie a Comisiei Electorale Centrale, pe care noi am subliniat-o inclusiv în cadrul alegerilor parlamentare trecute care au fost organizate în cadrul sistemului mixt și am văzut neadmiterea nejustificată a unor potențiali concurenți electorali, pe motive banale, care nu se înscriu perfect în cadrul legal”, a menționat Pavel Postica.

Potrivit lui, există prevederi ce duc la invalidarea semnăturilor, care sunt expres prevăzute în lege, însă există și prevederi din regulamentul Comisiei Electorale Centrale, care nu au fost contestate de potențiali concurenți electorali la etapa începerii colectării semnăturilor. „Inițial, pretendenții au acceptat condițiile Regulamentului, dar, ulterior, când au văzut că în baza unui regulament care contravine Codului electoral, au fost invalidate sute și mii de semnături, ceea ce a dus la neadmiterea în cursa electorală, au început să depună eforturi pentru a-și apăra dreptul. Cineva a reușit, cineva nu a reușit”, a mai menționat expertul Promo-LEX.

Printre altele, Pavel Postica a specificat că prestatorii media naționali sunt obligați de cadrul legal să organizeze dezbateri, însă concurenții electorali nu au obligativitatea respectivă. În consecință, o parte dintre candidați refuză să participe sau profită ocazional.

Profimedia Images

Italia mărește perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer și Moderna de la 21 la 42 de zile

Italia extinde intervalul de timp dintre cele două doze de vaccin în cazul serurilor Moderna și Pfizer de la 21 de zile la 42, într-o încercare de a accelera campania de vaccinare într-o perioadă grea pentru sistemul sanitar. Ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, mai spune că dozele refuzate și nefolosite de vaccin AstraZeneca vor… Citește mai mult ›

Dungaciu despre solicitarea Maiei Sandu de a primi vaccinuri din Rusia: un mesaj că RM este în afara spațiului european

Sociologul Dan Dungaciu critică dur întevederea președintelui Maia Sandu cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, în timpul căreia șeful statului a solicitat Rusiei ajutor în combaterea pandemiei. Dungaciu spune că mesajul transmis de Maia Sandu denotă faptul că Republica Moldova este în afara spațiului european, iar acest lucru ar putea spulbera din speranțele… Citește mai mult ›Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.