În R. Moldova ar putea fi produs un medicament vital în lupta cu Covid-19

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului lucrează în prezent la un proiect care ar permite întreprinderilor farmaceutice autohtone să lanseze medicamentul remdesivir, care este un produs medicamentos, întrebuințat în lupta cu noul coronavirus, notează IPN.

incomemagazine.ro

Potrivit directorului general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, instituția poartă mai multe discuții în vederea obținerii unei patente pentru producerea de remdesivir în Republica Moldova.

Reclame

„În Republica Moldova, în prezent, activează șase producători care dețin certificat de reguli de bună fabricație. Din acești șase producători, practic, există un producător care deține linie de producere pentru a asigura fabricarea de remdesivir. În acest sens, au fost lansate unele discuții cu companiile, autoritățile din mai multe state pentru a identifica soluții în vederea inițierii în termeni cat mai rapizi a producerii de remdesivir la noi în țară. Este un produs solicitat, în acest sens, depunem tot efortul pentru a lansa această producere în țară”, a declarat Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune.

Întrebat ce volume de medicament ar putea produce Republica Moldova, funcționarul a dat asigurări că acesta va ajunge atât pentru piața locală, cât și pentru export.

„Urmează inițial să fie obținută această permisiune. Remdesivirul este un produs brevetat. Există dreptul de proprietate intelectuală asupra acestui produs, deținut de o companie americană, conform legislației internaționale, urmează să fie obținută această patentă pentru producerea medicamentului. Pentru a Republica Moldova ar fi un succes enorm, dacă va fi lansat această co-producere de remdesivir în țara noastră”, a adăugat funcționarul.

Cota participativă a producătorilor de medicamente pe piața farmaceutică din țară este de 10%, iar majoritatea dintre ei produc în prezent medicamente care sunt utilizate în lupta cu virusul COVID-19.

Maia Sandu: Săptămâna aceasta nu voi desemna un candidat la funcția de prim-ministru

Președintele Maia Sandu va veni săptămâna viitoare cu soluția privind depășirea impasului politic în care se află Republica Moldova. Șeful statului nu va desemna săptămâna aceasta un candidat la funcția de prim-ministru și așteaptă ca deputații să-și ia un angajament public că un eventual candidat propus la șefia Executivului nu va fi votat în Legislativ,… Citește mai mult ›Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.