Procuratura nu a examinat încălcările depistate la alegerile precedente, jurist

Juristul Ștefan Gligor a explicat ce înseamnă „încălcări, care pot influența rezultatele alegerilor”. „Dacă, de exemplu, au fost falsificate zece voturi, iar anume ele constituie diferența dintre perdanți și câștigători, atunci falsificarea trebuie demonstrată. Trebuie să fie prezentate faptele de falsificare, iar organele competente de stat trebuie să le investigheze și să asigure rezultate credibile ale anchetei”, a spus expertul, vorbind în cadrul dezbaterii publice de la IPN „Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate”.

procuratura.md

Însă în Moldova acest mecanism nu funcționează, a menționat Ștefan Gligor, „La noi totul arată astfel: concurenții electorali prezintă dovezi ale încălcărilor MAI, Procuraturii, CEC, iar aceștia, pur și simplu, nu văd faptele. Printre altele, conform legii, înainte ca Curtea Constituțională să înceapă examinarea rezultatelor alegerilor, asupra tuturor petițiilor și protestelor trebuie să fie luate deja deciziile respective”, a subliniat expertul permanent al proiectului IPN.

Reclame

El a reiterat că, deocamdată, Procuratura nici nu a început examinarea încălcărilor depistate la alegerile precedente. „Au fost prezentate toate probele, inclusiv foto și video, rămâne în vigoare articolul 181-prim din Codul penal „mituirea alegătorului”, dar statul rămâne orb și surd”, insistă Ștefan Gligor.

El a explicat, de asemenea, de ce încălcările nu sunt sesizate de observatorii străini. „Acestea sunt, de regulă, persoane care nu cunosc limba țării în care se află, nu cunosc relațiile de rudenie, nu înțeleg cum funcționează influența la nivel de raioane. Ei doar privesc dintr-o parte. Și nu peste tot, ci doar în unele secții. Observatorii străini, pur și simplu, nu pot vedea încălcările”, a menționat Ștefan Gligor.

Totodată, el este convins: că societatea civilă și jurnaliștii trebuie să documenteze și să declare faptele de încălcare a procesului electoral, în pofida indiferenței și inerției statului.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.