Președintele le cere susținătorilor „să inverseze” rezultatul alegerilor

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump le-a cerut miercuri susţinătorilor să „inverseze” rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, continuând să denunţe, fără dovezi şi în pofida eşecurilor din instanţă, un scrutin „fraudulos”, în ciuda victoriei clare a rivalului său democrat Joe Biden.

Donald Trump. Foto: Shutterstock

Într-o situaţie uşor bizară, miliardarul republican s-a adresat – printr-un telefon mobil pus pe difuzor şi ţinut în dreptul microfonului de avocatul său Rudy Giuliani – senatorilor republicani din Congresul local al statului Pennsylvania. „Trebuie să inversăm aceste alegeri”, a spus Donald Trump. Democraţii „au trişat. A fost un scrutin fraudulos”.

Reclame

Intervenţia sa telefonică de miercuri a avut loc într-o sală de conferinţe a unui hotel din Gettysburg. Miercuri dimineaţa era planificat ca Donald Trump să participe personal, dar deplasarea sa a fost anulată în ultimul moment, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

„Sunt alegeri pe care le-am câştigat cu uşurinţă. Am câştigat pe scară largă”, a afirmat preşedintele în exerciţiu. „Aceste alegeri au fost măsluite. Este un moment foarte important în istoria ţării noastre. Şi faceţi un serviciu foarte important ţării noastre” s-a adresat Trump republicanilor, prin telefon.

„Trump, Trump, Trump”, a scandat publicul după ce acesta a închis telefonul.

Rezultatele scrutinului în acest stat-cheie au fost certificate oficial marţi în favoarea lui Joe Biden. Nu există nicio îndoială că acesta va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, în 20 ianuarie. Nu a fost demonstrată nicio fraudă masivă în timpul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Candidatul democrat a câştigat peste 80 de milioane de voturi, un record, faţă de Donald Trump, care a obţinut aproape 74 de milioane.

Victoria lui Biden a fost anunţată pe 7 noiembrie. Donald Trump a recurs de atunci la acţiuni în justiţie, fără succes însă. El a dat undă verde, luni seară, începerii procesului de tranziţie către administrația Biden. Deşi continuă să susţină că scrutinul nu a fost corect, vocea sa devine din ce în ce mai solitară în tabăra republicană.

Reacția lui Joe Biden

Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat miercuri că americanii nu vor accepta ca rezultatele alegerilor din 3 noiembrie să nu fie respectate.

„Cred că aceste vremuri tulburi de disensiune şi demonizare vor face loc unui an de lumină şi unitate”, a declarat Joe Biden într-un discurs cu ocazia Zilei Recunoştinţei, rostit în oraşul său natal Wilmington, Delaware.

„Democraţia noastră a fost pusă la încercare anul acesta. Şi iată ce am învăţat: poporul acestei naţiuni a fost la înălţime”, a spus preşedintele ales al SUA.

„În America, avem alegeri libere şi corecte şi respectăm rezultatele. Locuitorii şi legile acestei ţări nu vor accepta altceva”, a avertizat el.

„Voi vreţi soluţii, nu strigăte. Dreptate, nu hiper-discriminare. Lumină, nu flăcări”, a proclamat Joe Biden adresându-se americanilor.

„Vreţi să ne ascultăm din nou unii pe alţii, să ne privim din nou unii pe alţii, să ne respectăm din nou. Vreţi să colaborăm, democraţi, republicani şi independenţi”, a adăugat viitorul preşedinte care, la fel ca la fiecare discurs rostit după 3 noiembrie, a promis să întindă mâna taberei adverse, în pofida disensiunilor fără precedent ce marchează clasa politică americană, scrie Agerpres.Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.