Ultimatumul PSRM. Dodon: „Ce face președintele țării?”

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PRM) cere desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru până pe data de 1 februarie, când ar urma să fie reluate sesiunile parlamentare. O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de preşedintele PSRM, Igor Dodon, după şedinţa executivului politic al PSRM.

„Au trecut 24 de zile de la demisia Guvernului Chicu. Ce face preşedintele ţării?(…) Maia Sandu deja încalcă Constituţia şi hotărârea CCM, care spune foarte clar că după consultarea cu fracţiunile parlamentare, preşedintele este obligat să desemneze candidatura la funcţia de prim-ministru. În aceste condiţii, PSRM cere în mod categoric desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru până pe 1 februarie. De ce până pe 1 februarie? Pentru că atunci se deschide sesiunea parlamentară. Aveţi două săptămâni să înaintaţi un candidat la funcţia de prim-ministru”, a declarat Igor Dodon.

Reclame

Potrivit lui Igor Dodon, mâine PSRM ar urma să se adreseze la Curtea Constituţională aşa încât Înalta Curte să se expună asupra termenului maxim în care preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de premier, dar şi asupra sancţiunilor care pot fi aduse preşedintelui ţării în cazul în care nu înaintează un candidat la funcţia de prim-ministru.

„Nu poţi să aştepţi la infinit. Trebuie să vedem care este termenul limită. Rog curtea să dea interpretarea operativ, pentru că suntem într-un blocaj provocat de preşedintele ţării”, a mai declarat Igor Dodon.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, fostul premier al Republicii Moldova Ion Chicu a anunţat demisia guvernului pe care îl conducea. Astfel, pe 31 decembrie 2020, au demisionat din funcţie Ion Chicu, ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, şi ministrul Economiei, Anatol Usatîi. Din 1 ianuarie 2021, interimatul funcţiei de prim-ministru este asigurat de ministrul de Externe în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, numit în funcţie în baza unui decret semnat de preşedinta ţării, Maia Sandu.

trm.mdCategorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.